Omet navegació

Dibuixant la ciencia

La naturalesa de la ciència

Què és la Ciència? En què es diferencia d'altres activitats humanes? Actualment la Ciència és indubtablement parteix de la nostra cultura. És una manera d'interpretar la naturalesa i els seus fenòmens basada en la raó i, també és, un mètode investigatiu molt estructurat.

Lupa y letras
Petr Kratochvil. La ciencia y la tecnología (Dominio público)

Com que en aquest curs ens hi submergirem, és convenient que fem primer una reflexió sobre la seva naturalesa i el seu mètode.

Tasca

Tiempo:
1 sesión
Agrupamiento:
En pequeño y gran grupo

Treballem en grups per fer les quatre activitats següents. Primer veurem un vídeo sobre les característiques de la ciència. Convé que anem anotant algunes idees, perquè en l'activitat que segueix, haurem d'identificar si li corresponen o no algunes afirmacions. Quan tinguem clar què és ciència i què no ho és, farem un pòster amb un exemple que vulguem. Comencem!

Veiem el següent vídeo sobre la Ciència i anotem a la nostra llibreta els aspectes que ens semblin més rellevants: ¿Qué tiene de especial la Ciencia? (Autoría: Curiosamente)

Curiosamente. ¿Qué tiene de especial la ciencia? (CC BY)

 

Primera activitat

El nostre professor ens repartirà unes afirmacions sobre la Ciència en targetes que podem descarregar en format editable, odt, i en pdf.

En el grup pensarem quin és el seu significat  y l'escriurem a l'altra cara de les targetes. Més tard posarem en comú  les nostres reflexions amb la resta de la classe, compartint les nostres pensaments i afegint noves idees a les nostres.

Tarjetas sobre ciencia

Segona activitat

Por últim, cada grup realitzarà una síntesi amb totes les aportacions i aclaracions, utilitzant el següent organitzador gràfic o Model Frayer amb textos i dibuixos, disponible en format editable, odt, y en pdf. En acabar l'activitat exposarem el nostre treball en una full A3 tal com està publicat en aquest exemple de  Storyboard That.

Modelo Frayer, estrella
Es-Examples. Modelo Frayer. Estrella
Plantilla modelo Frayer
Cedec. Plantilla. Modelo Frayer (CC BY-SA)

Tercera activista

Cada grup presentarà breument el gràfic oralment a la resta de la classe. Un cop acabada la presentació, la resta dels grups es reuniran uns minuts per avaluar-los, tenint en compte uns criteris que ens proporcionarà el nostre professor/a. Podem seguir les pautes següents:

  • Ens hem de dirigir la interlocutor, presentar-nos i assenyalar el tema que tractarem.
  • Anunciem les parts de la nostra exposició.
  • Parlem a poc a poc i pronunciat clarament.
  • Evitem les crosses (val?, no?, etc.).
  • Assenyalem al nostre cartell A3 les parts que estem explicant.
  • Evitem moure'ns durant l'exposició sense sentit.
  • Tots els membres de l'equip participem a l'exposició.
  • Acabem amb salutació i agraïm l'atenció.

Avaluació i reflexió

Després de presentar breument els gràfics oralment a classe, farem una coavaluació. Per això, la resta dels grups es reunirà uns minuts per avaluar-los, tenint en compte els criteris de la lista de control per avaluar un pòster científic (descarregar en format editable, odt, i en pdf):

Escala de valoración de un póster
Cedec. Escala de valoración para un póster sobre Ciencias (CC BY-SA)

Un cop hem finalitzada la tasca, és un bon moment per reflexionar al nostre diari d'aprenentatge. Alguns suggeriments poden ser:

Què he après?
Què m'ha sorprès més de tot el procés? Per què?
He canviat alguna idea prèvia? Quina?
Què m'ha resultat més difícil? Per què?

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)