INTRODUCCIÓ
JUSTIFICACIÓ DEL PROJECTE: "Identitat de gènere a la societat grecoromana"
El 2015, 193 països del món van signar un acord històric. Establiren 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible per donar suport a l'anomenada Agenda de Desenvolupament Sostenible 2030, un pla d'acció a favor del planeta, les persones i la prosperitat. Això donava 15 anys per a tres grans reptes:
1. Lluitar contra la desigualtat i la injustícia.
2. Posar fi a la pobresa extrema.
3. Mitigar el canvi climàtic.
La nostra unitat didàctica està encabida en el primer eix, és a dir, el repte de lluitar contra la desigualtat i la injustícia.
En l’aspecte concret la unitat queda reflectida en el seu objectiu número 5 (Igualtat de gènere), d’entre els 17 objectius generals que hi ha.
OBJECTIU 5. Igualtat de gènere.
Aconseguir la igualtat de gènere a través de l'enfortiment de dones adultes i joves.
5.1 Posar fi a totes les formes de discriminació contra totes les dones i nenes a tot el món.
5.2 Eliminar totes les formes de violència contra totes les dones i nenes en els àmbits públic i privat, inclosos el tràfic i l’explotació sexual, així com altres tipus d’explotació.
5.3 Eliminar totes les pràctiques nocives, com el matrimoni infantil, precoç i forçat, així com la mutilació genital femenina.
5.4 Reconèixer i valorar les cures no remunerades i el treball domèstic no remunerat, mitjançant la prestació de serveis públics, la provisió d’infraestructures i la formulació de polítiques de protecció social, així com mitjançant la promoció de la responsabilitat compartida a la llar i la família, segons escaigui a cada país.
5.5 Vetllar per la participació plena i efectiva de les dones, i per la igualtat d’oportunitats de lideratge en tots els àmbits de presa de decisions en la vida política, econòmica i pública.
5.6 Garantir l’accés universal a la salut sexual i reproductiva i als drets reproductius, de conformitat amb el Programa d’acció de la Conferència Internacional sobre la Població i el Desenvolupament, la Plataforma d’Acció de Beijing i els documents finals de les conferències d’examen respectives.
5.a Emprendre reformes que atorguin a les dones el dret als recursos econòmics en condicions d’igualtat, així com l’accés a la propietat i al control de les terres i altres béns, els serveis financers, l’herència i els recursos naturals, de conformitat amb les lleis nacionals.
5.b Millorar l’ús de la tecnologia instrumental, en particular les tecnologies de la informació i la comunicació, per tal de promoure l’empoderament de les dones.
5.c Adoptar i enfortir polítiques encertades i lleis aplicables per a promoure la igualtat entre els gèneres i l’empoderament de dones i nenes a tots els nivells.
DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE

Aquest projecte pretén desenvolupar mecanismes per posar en evidència com la identitat de gènere històricament ha estat imposada des d’un punt de vista masclista , basada en un fet purament fisiològic que desencadenà en una dinàmica despectiva envers el gènere femení, pel sol fet de presentar unes diferències físiques amb els homes. Veurem com aquesta definició nasqué ja i restà establerta de manera definitiva fins a la nostra època moderna. La reflexió, no obstant, començà ja des de la pròpia Grècia, i fou, definitivament, Roma, qui donà rang de dret a les diferències, dotant-les d’un rerefons i un corpus administratiu basat en la dominació de l’home, per damunt de la dona com a ésser inferior i subjugat a la voluntat masculina, quasi per imperatiu diví, basant-se, en un principi, en la mitologia i, posteriorment, en una ètica que esdevingué norma sociopolítica, com ara la restricció de drets envers les dones i la supremacia dels homes.