El transport de gasos entre els pulmons i els teixits s'aconsegueix gràcies a la participació de la sang. Quan el CO2 i l'O2 passen a ella, es donen certs canvis físics i químics que faciliten el transport i intercanvi gasós.
TRANSPORT DE L'OXIGEN
L'oxigen difícilment es dissol en agua, pel que només un 1,5% es troba lliure al plasma. El 98,5% de l'oxigen es transporta dins l'hemoglobina dins els eritròcits. L'hemoglobina (Hb) és una proteïna formada per una 4 globines i 4 grups hemo. Les globines són la part proteica i els grups hemo són un pigment. Cada grup hemo conté un àtom de ferro, que és el que s'uneix a l'oxigen.
L'Hb s'uneix l'O2 per donar lloc a una molècula d'oxihemoglobina (Hb-O2). Mentre l'O2 està unit a l'Hb (Hb-O2) no pot difondre del capil·lars als teixits. Els factors que determinen la unió o separació de l'oxigen a l'hemoglobina són: la pressió parcial d'oxigen (PO2), el pH, la pressió parcial de CO2 (PCO2) i la temperatura.
Pressió parcial d'oxigen. És el factor més important. Com més alta sigui la PO2, més s'uneix l'O2 a l'Hb. Quan tota l'Hb està unida a l'O2, es parla d'hemoglobina saturada plenament. Si hi ha una barreja d'Hb i Hb-O2, es parla de saturació parcial de l'hemoglobina. A continuació es mostra un gràfic amb la corba de dissociació (separació) de l'oxigen i l'hemoglobina.
Com es pot observar, als capil·lars pulmonars, on la PO2 és més elevada, hi ha molta Hb-O2, mentre que als capil·lars dels teixits, la PO2 és més baixa i l'oxigen es separa de l'hemoglobina, i s'entrega per difusió als teixits. Als teixits actius, com el múscul en contracció, la PO2 sol ser inferior a 40 mm Hg (1 torr equival a 1 mm Hg), d'aquesta manera l'Hb allibera un gran percentatge d'O2 que queda disponible pel teixit muscular.
Acidesa. Si disminueix el pH, disminueix l’afinitat de l'O2 per l’Hb, de manera que es separen i augmenta la disponibilitat de l'O2 per les cèl·lules. Els principals àcids (que fan disminuir el pH) que produeixen els teixits amb activitat metabòlica intensa són l'àcid làctic i l'àcid carbònic.
Pressió parcial de diòxid de carboni. El CO2 també pot unir-se a l'Hb. Quan ho fa té un efecte similar a l'acidesa (l'increment de H+), és a dir, si la PCO2 augmenta, l'Hb allibera més fàcilment l'O2 que serà més accessible a les cèl·lules. La PCO2 i el pH estan estretament relacionats (si augmenta PCO2 disminueix el pH).
Reacció que mostra com el diòxid de carboni, en presència d'aigua (en sang) passa a formar àcid carbònic (H2CO3) i aquest es dissocia en protons (H+) i ió bicarbonat (HCO3-).
La fletxa vermella indica el que passa quan disminueix el pH (augmenta la quantitat de H+) i la fletxa blava el que succeeix quan el pH augmenta.
Temperatura. Si augmenta la temperatura també augmenta l'O2 disponible. Aquest fet es dona en les següents condicions fisiològiques:
- Exercici intens: les fibres musculars alliberen calor (és una situació en la que es requereix més oxigen).
- Febre: augmenta l'oxigen disponible.
- Hipotèrmia: disminueix l'oxigen disponible.
En aquest gràfic es mostra l'efecte dels diferents factors que influeixen en la saturació d'oxigen (hemoglobina saturada plenament).
TRANSPORT DE DIÒXID DE CARBONI
Hi ha 3 maneres de transportar el CO2 a la sang:
- CO2 dissolt. El 7% del total del CO2 en sang.
- CO2 unit a proteïnes. El 23% del total. La principal proteïna a la que es pot unir és l'Hb, però no al grup hemo com l'O2 (no competeix amb l'O2), sinó a la globina. La unió de CO2 i Hb rep el nom de carbaminohemoglobina. Als capil·lars dels teixits, on la PCO2 és alta, la Hb-CO2 també ho és. Als capil·lars pulmonars, on la PCO2 és més baixa, el CO2 es separa de la Hb i difon als alvèols.
- El 70% del transport de CO2 és en forma d'ió bicarbonat (HCO3-). La reacció es mostra en la imatge adjunta. Quan arriba el CO2 dels teixits als capil·lars, i entra als eritròcits, la reacció es desplaça a la dreta i augmenta l'ió bicarbonat. Aquest difon al plasma. Per compensar que surt un anió n'ha d'entrar un altre a la cèl·lula, que serà el Cl- (ió clorur), que passarà del plasma a l'interior de la cèl·lula. El HCO3- es transporta pel plasma. Quan la sang arriba al capil·lar pulmonar, com hi ha menys PCO2, s'inverteix la reacció i el CO2 que s'obté s'exhala.
En una mescla de gasos, cada cas té una pressió parcial que és la pressió teòrica d’aquest gas si ocupés ell sol tot el volum complet de la mescla original, a la mateixa temperatura. La pressió total d’una mescla de gasos és la suma de les pressions parcials dels gasos en la mescla.
Producte secundari del metabolisme anaeròbic dels músculs. Aquest tipus de metabolisme es produeix quan no arriba suficient oxigen a les fibres musculars.