Omet navegació

El model Canvas

Business Model Canvas

Totes les empreses parteixen d’una idea. Per transformar la teva idea en un projecte empresarial real necessites definir què oferiràs al mercat, com ho faràs, amb quins recursos comptes, quin serà el teu públic i com generaràs ingressos. En definitiva, et cal dissenyar un model de negoci. Eines com el Business Model Canvas permeten posar sobre la taula tots els elements de la teva idea de negoci i prendre decisions estratègiques per convertir-la en una empresa viable.

El model de negoci Canvas és una eina que et permetrà esbossar la teva idea i d’una manera molt visual podràs plasmar els components més destacables del model de negoci i et facilitarà veure i connectar les relacions entre les diferents parts que el componen.

En definitiva, el Canvas et permetrà tenir una visió global del teu projecte. Podràs identificar les característiques essencials del negoci, tenir un punt de partida des d’on idear noves estratègies i detectar els punts febles per fer-lo més rendible.

Business Model Canvas
Generalitat de Catalunya (Domini públic)

Aquesta és una versió molt oficial del model Canvas, però vosaltres la podeu fer en el format en el qual us sentiu més còmodes, això sí, haureu d'explicar tan detalladament com sigui possible tot allò que demana aquesta infografia.

Parts d'un model Canvas

Socis clau

Un projecte empresarial necessita la col·laboració d'altres agents, siguin particulars o altres empreses. En aquesta part, hauràs de reflexionar sobre aquests futurs col·laboradors del projecte i respondre les següents preguntes:

  1. Quins són els nostres socis clau?
  2. Quins són els nostres principals proveïdors?
  3. Quins recursos clau estem adquirint dels socis?
  4. Quines activitats clau realitzen aquests socis?

Per què és important aquesta part: Si ens aliem amb altres agents econòmics, aconseguirem optimitzar els nostres recursos, reduir riscos i incerteses i captar els recursos que considerem més adients.

Activitats clau

Un projecte empresarial pot pretendre oferir diversos productes o serveis, però sempre n'hi ha alguns que tenen més importància. En aquesta part, hauràs de respondre les següents preguntes:

  1. Quines activitats clau requereixen creiem que aporten més valor al projecte?
  2. Quins són els canals de distribució més importants per nosaltres?
  3. De quina forma ens volem relacionar amb els clients?
  4. D'on provindran en gran part els nostres ingressos?

Per què és important aquesta part: Conèixer millor les nostres activitats més rellevants ens permet organitzar millor la producció de l'empresa, afrontar amb més èxit la resolució de problemes i reflexionar sobre la plataforma o xarxa que ens ajudarà a assolir millor els nostres objectius.

Recursos clau

Qualsevol projecte empresarial necessita saber trobar els recursos que el faran començar i trobar-los de manera que també contribueixin a obtenir el màxim benefici, per aconseguir-ho, haurem de respondre les següents preguntes:

  1. Quins recursos clau (no cal que siguin tots, només els més importants) necessitarem per crear una proposta que aporti valor?
  2. Com els podrem aconseguir? (recordem que estem fent propostes sostenibles i estretament vinculades amb el territori).
  3. Connectem amb les preguntes 3 i 4 de l'apartat activitats clau, per tant, podeu presentar aquests dos apartats conjuntament.

Quins tipus de recursos podem fer servir: físics, intel·lectuals (patents de marques, drets d'autor, dades…) humans, financers…

Proposta de valor

Aquí haureu de posar què fareu perquè la gent vingui amb vosaltres i no se'n vagi a un altre lloc (recorda que la competència pot ser amb productes i serveis complementaris o productes i serveis suplementaris). En aquest sentit, caldrà que responguis les següents preguntes:

  1. Quin és el valor afegit que oferim als nostres clients?
  2. Quin és el problema que els estem ajudant a resoldre?
  3. Quins productes i serveis oferim a cada segment de clients?
  4. Quines són les necessitats de cadascun dels nostres segments de clients?

Aspectes a tenir en compte per la nostra proposta de valor: en aquesta part es tracta d'explicar com donaràs valor a la teva proposta. Ho pots fer mitjançant un producte inexistent fins ara, millorant el rendiment d'un producte o servei existent o bé personalitzant-lo. També pots optar per oferir un producte existent amb un disseny més atractiu, apostant per una marca de prestigi, pots optar per oferir un preu més competitiu, reduint els riscos que comporta l'adquisició d'aquest producte o servei o bé millorant la seva accessibilitat o usabilitat.

Relació amb els clients

Els clients seran els que, al cap i a la fi, faran que la nostra proposta tingui o no tingui èxit, per tant, caldrà tenir en compte que la nostra relació amb ells ha de ser la millor possible. Per aconseguir-ho, caldria respondre les següents preguntes:

  1. Quin tipus de relació esperen cadascun dels nostres segments de clients que establim i mantenim amb ells?
  2. Quines d'aquestes relacions ja estan establertes?
  3. Aquest tipus de relació està integrada al nostre model de negoci? 
  4. Quins són els costos de tot això que hem tractat en aquesta part?

Canals de comunicació

Aquesta part anirà molt lligada amb la part anterior (Relació amb els clients), si voleu, fins i tot es poden fer com una sola. Aquí ens preguntarem:

  1. A través de quins canals volem arribar als nostres segments de clients? Cal fer algun canvi per fer-ho possible?
  2. Quins canals funcionen millor i quins són més rendibles?
  3. Com podem integrar la nostra comunicació a la rutina dels nostres clients?

Segmentació dels clients

No tots els nostres clients han de tenir els mateixos interessos, fer grups diferenciats pot ser una bona estratègia per accedir millor a cadascun d'aquests grups (segments) de clients. Per això, cal que ens preguntem:

  1. Per a qui estem creant valor?
  2. Quins són els clients més importants?
  3. La nostra clientela és un mercat massiu (global), un nínxol de mercat (un únic mercat molt més concret) o bé un mercat molt segmentat amb diversitat d'interessos?

Estructura de costos

Una de les claus de qualsevol projecte d'emprenedoria és conèixer molt bé els costos que tindràs i com es reparteixen. De l'encert que tingueu en aquesta anàlisi en pot dependre el bon funcionament de l'empresa. Us ajudarà a aconseguir-ho fer-vos aquestes preguntes:

  1. Quins són els costos més importants del nostre model de negoci?
  2. Quins dels recursos són més cars? Existeix una justificació per consumir-los?
  3. Quines de les activitats clau són les més cares? Es pot fer alguna variació per reduir-ne el cost?
  4. Quin tipus de negoci tens? Tendeix cap a ser Cost Driven (cost baix, proposta de valor de baix preu, màxima automatització, externalització —contractació de serveis externs per certs processos de l'empresa— extensa) o bé és més Value Driven (de gran valor afegit, prèmium)?

En què t'hauries de fixar? En els costos fixos (salaris, lloguers, subministraments…), costos variables (lligats directament a la quantitat produïda), com afectaria el creixement o disminució d'aquesta producció en ambdós costos i en la suma dels dos (costos totals).

Font d'ingressos

Finalment, haurem de parlar de com ens ho farem per guanyar efectivament els diners, tant per pagar els costos que ja hem catalogat a la secció anterior com per obtenir beneficis, per això, ens plantejarem els següents dubtes:

  1. Quin valor estarien disposats a pagar els nostres clients? Com ho hem esbrinat, hem preguntat, ho hem suposat?
  2. Què paguen actualment?
  3. Com es paga actualment?
  4. Com prefereixen pagar?
  5. Tenim diverses fonts d'ingressos? Quant aporta cada font d'ingressos al global?
  6. Com fixarem el nostre preu? Tindrem més en compte la competència o la nostra estructura de costos?

Tipus d'ingressos: vendes, comissions, rendes (préstecs, lloguers...), llicències, publicitat...

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)