Els 12 principis de la química verda
Els dotze principis de la química verda o sostenible van ser formulats per Paul Anasta i John Warner en el seu llibre "Green Chemistry: Theory and Practice", i són els següents:

-
Evitar els residus sempre serà millor que haver de tractar-los o eliminar-los després.
-
El producte acabat en els dissenys de síntesis ha d'incorporar el màxim possible de materials utilitzats durant el procés.
- Minimitzar la toxicitat en el disseny dels mètodes sintètics ha de ser una prioritat. Idealment no ha de tenir cap, i en la pràctica sempre ha de minimitzar-se en la mesura que sigui possible.
- Preservar l'eficàcia ha se ser compatible amb reduir o eliminar la toxicitat.
- Ús mínim de substàncies auxiliars (dissolvents, adsorbents, etc.), sempre optant per les més innòcues.
- Aplicar processos a pressió i temperatura ambiental amb preferència per a aconseguir l'eficiència energètica.
- Els materials renovables sempre seran prioritaris.
- Evitar derivacions quan sigui possible, com els grups de bloqueig o, per exemple, els passos de protecció i desprotecció.
- Substituir els reactius estequiomètrics per reactius catalítics sempre que es pugui.
- Dissenyar els productes de manera que resultin biodegradables.
- Vigilar el procés per a evitar que es formin substàncies perilloses.
- Reduir el risc d'accident també mitjançant la selecció dels processos i les substàncies.
És aquell que està fet a partir de recursos naturals que es poden reposar, mitjançant processos naturals, a un ritme major del qual es consumin, aquests materials, contribueixen a reduir la petjada de carboni dels productes que conformen.
Un procés químic és un conjunt d'operacions químiques i físiques encaminades a la transformació d'unes substàncies inicials en productes finals diferents.
És un procés natural en el qual un material per acció biològica, canvia i en general perd les seves propietats originals i a nivell químic les molècules que ho conforma es converteixen en formes més simples i estables.